Zondag 27 september 2020

21.30-22.30 u. – Bloednoot (Teun Verbruggen, Nicolas Rombouts, Tom Lanoye)

20.00 – 20.45 u. – Going (Pak Yan Lau, giovanni Di Domenico; João Lobo and Mathieu Calleja)

18.30-19.15 u – Hanne De Backer – Terrie Ex

17.00-17.45 u – Karen Willems & Frederik Croene

DJ: Koen Vandenhoudt (Radio Centraal & Dropa Disc)

De deuren openen deze festivaldag om 16.00 u. Dit is een zittend concert.
Tickets kosten 29 euro (standaard). Kindertickets zijn beschikbaar aan 8 euro (zie voorwaarden).
Uw ticket is geldig voor alle concerten van deze festivaldag.

OORSTOF is een concertreeks ontwikkeld door de Antwerpse vzw Sound in Motion. De organisatie promoot avontuurlijke muziek uit binnen- en buitenland, en doet dit via concerten (Oorstof), residenties (Visitations), een eigen label (Dropa Disc) en een jaarlijks Festival (Summer Bummer). Er wordt veel belang gehecht aan diversiteit en het ondersteunen van jong talent. Een van de speerpunten van de werking is het koppelen van gretige nieuwkomers aan gerenommeerde muzikanten voor eenmalige concerten, concertreeksen of residentieprojecten. OORSTOF-concerten worden regelmatig georganiseerd bij fijne huizen als DE Studio, Het Bos, Ancienne Belgique, Trix en Zuiderpershuis en nu voor het eerst in samenwerking met de gedreven ploeg achter het gerenommeerde Jazz Middelheim Festival.

Bloednoot (Teun Verbruggen, Nicolas Rombouts, Tom Lanoye)

Een trio van taal, bas en drums? Schrijver Tom Lanoye en muzikanten Nicolas Rombouts en Teun Verbruggen laveren met Bloednoot naar eigen zeggen tussen woordkabaal en taalmuziek. Puur op intuïtie zorgt het trio voor een levendige interactie waarbij de ter plekke gekozen teksten van Lanoye van muzikaal weerwerk worden voorzien. Voorbereidingen komen er niet aan te pas, jazz en woord vinden elkaar in het moment. Klinkt het niet, dan botst het maar.

Verbruggen is een regelmatige gast in de Oorstof-concertreeks, vaak in het gezelschap van goed volk als Jozef Dumoulin, Keiji Haino, Nate Wooley of Ingebrigt Håker Flaten. Bloednoot en Oorstof vinden elkaar nu in een gedeelde passie voor het moment op het podium van Jazz Middelheim.

Going (Pak Yan Lau, Giovanni Di Domenico, João Lobo and Mathieu Calleja)

Het Brusselse kwartet Going kan beschouwd worden als een verdubbeld duo van drums en keyboards. Toetsenisten Pak Yan Lau en Giovanni Di Domenico creëren met hun synths, Fender Rhodes en elektronica veelal sferische en psychedelische landschappen die van een hartslag worden voorzien door drummers João Lobo en Mathieu Calleja. Going bestrijkt een breed spectrum aan stijlen, van postrock en minimal music tot donkere ambient soundscapes en onweerstaanbare grooves.

Hanne De Backer – Terrie Ex

Door de toegenomen reisbeperkingen en moeilijkheden als logisch gevolg van de nieuwe golf Covid-19 besmettingen kunnen zowel Paal Nilssen-Love als Signe Emmeluth uiteindelijk toch niet deelnemen aan Jazz Middelheim 1.5 met Mudskipper. Maar we kijken al erg uit naar de waardige vervanger, en meteen ook een wereldpremière, met het dynamische duo van baritonsaxofoniste Hanne De Backer, die we kennen g a b b r o, en Terrie Ex, de hyperkinetische gitarist van de legendarische punkband The Ex.

Karen Willems & Frederik Croene

Ze omschrijven zichzelf als “twee verschillende gedaantes met een eigen taal, zoekend naar eenheid”. Karen Willems(drummer, componiste) en Frederik Croene (pianist, componist) vormen geen alledaags duo. Willems was actief in bands als Zita Swoon Group, Novastar en Yuko, richtte enkele jaren geleden haar eigen groep Inwolves op en is de laatste jaren erg bedrijvig in de wereld van de geïmproviseerde muziek.
Croene leunt eerder aan bij de hedendaagse klassieke muziek en werkte samen met componisten als Michael Beil, Stefan Prins en Simon Steen-Andersen. Vorig jaar bracht hij de bloedmooie en erg goed onthaalde pianoplaat Cul-de-Sac uit voor Cortizona. Eind juli vertoeft het duo in Kunstencentrum Vooruit voor een residentie van een week, waar ze samen gedurende een week muziek gaan maken. Een eerst resultaat daarvan krijgen we ongetwijfeld te horen tijdens hun passage op Jazz Middelheim.