Vrijdag 25 september 2020

21.00-22.30 u. – Philip Catherine Quartet

19.00-20.00 u. – Cinema Paradiso

DJ: Rotkat DJ’s

De deuren openen deze festivaldag om 18.00 u. Dit is een zittend concert.
Tickets kosten 29 euro (standaard). Kindertickets zijn beschikbaar aan 8 euro (zie voorwaarden).
Uw ticket is geldig voor alle concerten van deze festivaldag.

Sinds de jaren ’60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscène. Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.

In zijn carrière werd Philip Catherine gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990, samen met Stan Getz, de “Bird Prize” tijdens het Northsea Jazz Festival, en in 1998 mocht hij in Parijs een Django D’Or in ontvangst nemen voor “Beste Europese Jazzmuzikant”. In 2001 werd hem de ZAMU ‘Lifetime Achievement Award’ uitgereikt. In November 2002 ontving hij de eretitel “Maestro Honoris Causa” van de Stichting Antwerps Conservatorium (vorige jaren toegewezen aan Jos van Immerseel, Sigiswald Kuijken, Toots Thielemans). In November 2011 werd hij bekroond met de Klara prijs voor zijn carrière. In Mei 2016 de “ECHO Jazz Award” als ‘Best International Guitarist’ met het album “The String Project”.

Angelo Moustapha, een wonderbaarlijke muzikant, genomineerd voor de MIA december 2017-competitie (Beste Instrumentalisten in Afrika), is een Beninese drummer, percussionist en componist. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met muziek en gaf vanaf zijn zevende zijn eerste concert. Meer dan een passie, muziek is een roeping voor deze multi-instrumentalist wiens invloeden variëren tussen traditionele muziek, moderne muziek en Jazz. Zijn dynamiek, zijn verlangen, zijn strengheid, zijn professionaliteit en zijn werk lieten hem toe om opgemerkt te worden door grote figuren van Jazz zoals Philip Catherine, Belgische gitarist en melodist, of door de beroemde Benin gitarist Lionel Loueke. Angelo Mustapha, een inventieve en begenadigd muzikant, biedt een repertoire variërend van Afro-Jazz, Afro-Groove en Jazz-Fusion, rijk aan kleuren, melodieën en ritmes.

Geboren in Namen in 1974, studeerde hij klassieke piano bij Véronique Moureaux en jazz bij Thierry Smets, Nathalie Loriers en vervolgens in eric Legnini’s klas aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, en voltooide zijn muzikale curriculum met cursussen en cursussen in muzikale analyse, compositie, kamermuziek, improvisatie… Zijn nieuwsgierigheid en zijn gevarieerde opleiding – hij studeerde ook af in de natuurkunde – leidde hem al heel vroeg om muziek te overwegen vanuit verschillende invalshoeken, zowel stilistisch als technisch (computer, akoestische en geluidssynthese, neurowetenschappen).

Hij is te zien in de Belgische en internationale jazzscene, waaronder het Tribute to Toots Thielemans project, Fred Delplancq, Laurent Doumont, de Jazz Station Big Band, Stéphane Mercier, het Brussels Jazz Orchestra, Fabrice Alleman met het Luikse Kamerorkest, Phil Abraham, Gino Lattuca, Richard Rousselet, Jeanfrançois Prins, Bruno Castellucci, Bobby Shew, Benoît Vanderstraeten, Hij is al lange tijd geïnteresseerd in kamer- en hedendaagse muziek en is af en toe een medewerker van het Ensemble Musiques Nouvelles. Zijn carrière omvat ook regelmatige uitstapjes in pop, lied… Hij treedt regelmatig op in Europese bioscopen (van Nederland tot Turkije) en daarbuiten (Verenigde Staten, Midden-Oosten, Azië). Momenteel doceert hij jazz (naast Eric Legnini) en akoestiek aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, evenals jazzpiano aan de Forest Academy.

Federico Pecoraro werd geboren in Schlieren (Ch) op 26 september 1994. Met zijn ouders keert hij terug naar Italië, naar Lecce (Apulië), waar hij opgroeide met muziek. Zijn vader, ook een muzikant, is de eerste invloed van Federico. Hij begon met het spelen van drums, maar koos ervoor om basgitaar te spelen op de leeftijd van 10. Federico begint te spelen met veel muzikanten uit zijn regio. Hij is voornamelijk autodidact en bezoekt zelden muziekscholen of conservatoria. Desalniettemin werd hij in september 2015 toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Brussel, op de jazzafdeling. 

Cinema Paradiso

Cinema Paradiso is de band van saxofonist Kurt Van Herck, drummer en percussionist Eric Thielemans en gitarist  Willem Heylen. Het is een trio dat muziek brengt waaruit rust, muzikale vrijheid en speelsheid spreekt. Geïnspireerd door de muziek van Paul Motian gaat de drie aan de slag met composities van de meesterdrummer, aangevuld met eigen werk, bloedmooie standards en improvisaties die voortvloeien uit Motians muziek. Bill Frisell, jarenlang bloedbroeder van Motian, hoorde het resultaat en was er helemaal weg van: “It was a joy to hear these new versions of the songs I know so well and love so much. I know Paul would be happy.”

Kurt Van Herck (saxofoon), Eric Thielemans (drums, percussie), Willem Heylen (gitaar)