Maandag 21 september 2020

21.00-22.30 u. – De Beren Gieren

19.00-20.00 u. – OTTLA

DJ: Hill Men (The Word Radio)

De deuren openen deze festivaldag om 18.00 u. Dit is een zittend concert.
Tickets kosten 24 euro (standaard). Kindertickets zijn beschikbaar aan 8 euro (zie voorwaarden).
Uw ticket is geldig voor alle concerten van deze festivaldag.

De Beren Gieren
De Beren Gieren ontwikkelde zich het voorbije decennium aan een rotvaart tot een vaste waarde én een topper van de New Wave Of Belgian Jazz. ‘Dug Out Skyscrapers’ (2017), album #5, was de voorlopige bekroning en sleepte de Klara Award voor beste jazzalbum in de wacht. Hun volgende album, dat verschijnt in het voorjaar van 2021, wordt een ode aan een universum dat wemelt van leven. Het is een zoektocht naar open routes waar ideeën kunnen ontstaan en evolueren. De cultivatie van het onvoltooide leidt tot actieve creativiteit. Het ontbrekende puzzelstukje spreekt immers meer tot de verbeelding dan het perfect afgewerkt geheel.

Fulco Ottervanger (keyboards), Lieven Van Pée (contrabas), Simon Segers (drums)

OTTLA
Ottla is de nieuwe band van de onvermoeibare Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans, Strand). Wat begon bij een eenvoudige gedachte, een vaag plan om nog eens jazz te spelen, ontspoorde in een bijzonder project met een heel eigen smoel. Het werd Ottla, de voornaam van Franz Kafka’s geliefkoosde zus, naar wie de jonge Bert Dockx ooit een fiets en later zijn eerste groep noemde.

Nu is Ottla dus opnieuw een band. En meer dan een knipoog naar Dockx’ impro-verleden, is het een nieuwe, andere, geheel eigen hybride van genres en sferen. Geen vrijblijvende stijloefening, maar een heel concreet, vitaal sextet dat onder leiding van haar bezieler vaste vorm kreeg, na een jaar stofwolken blazen en stampen in het repetitiekot.

De neerslag van dat jaar, de eerste plaat van Ottla, klinkt speels, mysterieus, soms broos, occasioneel bruut en dwars, maar altijd spannend. Bert ging aankloppen bij producer en compagnon de route Koen Gisen om in zijn studio La Patrie de chemie en energie van Ottla te capteren in een bruisende geluidsmix. Acht songs haalden het titelloze debuut, zes eigen composities en twee covers – eentje van Sun Ra en eentje van Monk.

Het rauwe bluesy gitaargeluid, het doelbewust dwalen langs verduisterde zijsporen, een zwak voor dissonante elektronica: het zijn hoekstenen van Dockx’ universum. Maar toch fietst Ottla dartel haar eigen weg, met botsende of harmonieuze blazers, twee contraire drummers, een broeierig ronkende contrabas.

Jazz? Rock? Psychedelica? Iets daar tussenin, of iets helemaal anders? Dat hangt vooral van de luisteraar af. Of zoals Thelonious Monk het ooit zei: ‘You’re supposed to know it when you hear it’.

Bert Dockx (guitar), Frans Van Isacker (alto sax), Thomas Jillings (tenor sax), Nicolas Rombouts (bass), Louis Evrard (drums, percussion),Yannick Dupont (drums, percussion, electronics)