Toine Thys « ORLANDO »

Zondag 15 augustus 2021 / 17.20-17.55 u. / Club Stage

Toine Thys (BE): sax en basklarinet
Antoine Pierre (BE): drums
Maxime Sanchez (FR): piano
Florent Nisse (FR): contrabas

De deuren openen deze festivaldag om 13.00 u. Dit is een zittend concert.
Tickets kosten 39 euro. Kindertickets zijn beschikbaar aan 8 euro (zie voorwaarden).
Uw ticket is geldig voor alle concerten van deze festivaldag

Main Stage

20.00-21.30u. – Anouar Brahem ‘The Astounding Eyes of Rita’
18.00-19.15u. – TBA
16.00-17.15u. – Youn Sun Nah
14.00-15.15u. – Michel Portal

Club Stage

21.30-22.30u. – Le Ravage d’Ali Baba
19.20-19.55u. – guru farm (aka DERvISH)
17.20-17.55u. – Toine Thys “Orlando”
15.20-15.55u. – OVERSEAS « TAMAM MORNING » feat. Harmen Fraanje

Saxofonist en basklarinettist Toine Thys behoort al twee decennia tot de Belgische jazztop. Als hij even geen eigen muziek maakt, zit hij in de studio met onder meer Reggie Washington, Ben Monder en Jozef Dumoulin. Kortom, het uitgelezen profiel om op de laatste dag van Jazz Middelheim over de Club Stage te waken – in drie verschillende gedaantes.

We vinden naast de saxofonist Toine Thys de essentiële olie drummer en handlanger Antoine Pierre (Joshua Redman, Philip Catherine, Tom Barman / Taxi Wars), de Parijzenaars Florent Nisse op contrabas (David Enhco, Yaron Herman, Michel Portal) en Maxime Sanchez op piano (Magic Malik, Chris Cheek, Flash Pig).
 
Een verscheidenheid aan stijlen, tonen en subtiele ritmes, brengen vreugde en melancholie in beweging tot elkaar en nodigen je uit om mee te reizen in dit poëtische universum van gevoelens.
 
Het luchtige drumspel opent de deur tot deze natuurwereld en de centrale contrabas ademt als de oude boom waaronder Orlando zich werpt. In een oneindig spel van geluid en stilte, verweven melodieën van de basklarinet en het steeds wisselende virtuoze akkoordspel van de piano zich in het avontuur dat centraal staat in deze beleving.
 
Om echte interactie te kunnen ervaren, kozen de muzikanten ervoor om het hele album op te nemen in een open space (zonder cabines of headsets). Hiervoor kozen ze voor het grote podium van Espace Senghor in Brussel, waar ze het album eveneens zullen presenteren voor hun officiële release. Door deze set-up is het contact en de concentratie tussen de muzikanten sterk voelbaar, terwijl het instinctieve en een gezonde dosis zelfvertrouwen, alles aan elkaar lijmt.