Jazz Middelheim is de “grande dame” onder de Belgische jazzfestivals. Al sinds 1969 presenteert het een staalkaart van wat leeft en beweegt in de jazz. De unieke concerten en het idyllische Park den Brandt, zorgen voor een uniek geheel dat bezoekers inspireert over generaties heen.
Net als de jazz zelf evolueerde het festival doorheen de jaren. Jazz Middelheim is nieuwsgierig en daagt uit. Het brengt jazz in al zijn facetten – van swingende big bands tot avant-garde combo’s – en grote namen uit andere genres die bekend zijn bij een breed publiek. Op die manier trekt het festival ook een publiek aan dat nog niet zo vertrouwd is met jazz.

Het podium van Jazz Middelheim maakt bewust plaats voor jonge en veelbelovende muzikanten en daagt hen uit om zich verder te ontwikkelen. We organiseren masterclasses onder leiding van een internationale topmuzikant, stimuleren nieuwe projecten en geven een artist in residence de ruimte om zich van verschillende kanten te tonen. Dankzij de sterke band met de VRT, bereiken deze unieke projecten ook een nog breder publiek waardoor de impact van Jazz Middelheim op de Belgische jazzscene niet te onderschatten is. Is de Antwerpse haven het fundament voor de economische en maatschappelijke dynamiek van de regio, dan is Jazz Middelheim het fundament en baken voor muzikanten, muziekliefhebbers en levensgenieters; en een veilige haven waar de internationale jazzartiesten graag aanleggen.

Jazz Middelheim mocht tijdens recente edities onder anderen volgende kleppers ontvangen: Jean “Toots” Thielemans, John Zorn, Jamie Cullum, Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Kenny Werner, Archie Shepp, Robin Verheyen, Cassandra Wilson… maar ook Patti Smith, Ludovico Einaudi, Van Morrison …

WAARVOOR STAAT JAZZ MIDDELHEIM
1. Exclusieve concerten en unieke muzikale creaties of samenwerkingen ontwikkeld voor Jazz Middelheim.
2. Creativiteit, ontdekking en jong talent staan voorop in een gezond spanningsveld tussen traditie en vernieuwing. We maken nadrukkelijk plaats voor jonge muzikanten, veelbelovende projecten en nieuwe stromingen. Jazz Middelheim wil een actieve rol spelen in de ontwikkeling van de jazz van morgen; als voedingsbodem, katalysator of inspirerende ontmoetingsplek.
3. Jazz bekend maken bij een breed publiek door middel van een gezellig en toegankelijk festival met een mix van klassieke jazz en meer populaire genres.
4. Genieten van muziek, van de zomer, van ontmoetingen, van samen zijn… in een groene oase met de best mogelijke omkadering op technisch en culinair vlak.
5. Jazz beleven voor alle generaties, met de hele familie. Jazz Middelheim biedt voldoende zitplaatsen op het terrein zodat wie een dagje ouder is, rustig kan genieten en kinderanimatie voor de allerjongsten zodat de ouders kunnen genieten van de concerten.
6. Jazz en Muziek – de organisatie achter Jazz Middelheim – heeft een sterk sociaal engagement in de maatschappij. De principes van diversiteit, solidariteit, ecologisch bewustzijn en duurzaamheid worden ingebed in het beleid, zowel intern als op de festivals en concerten.

Jazz Middelheim, een festival voor iedereen, van jong tot oud.
Op Jazz Middelheim willen we dat iedereen zich welkom en thuis voelt. We voorzien daarom – net als de vorige jaren – kinderanimatie op het festival. Zo kan je ongestoord genieten van de concerten terwijl je kroost zich amuseert bij de begeleiders van vzw Freetime.
Het terrein wordt uiteraard ook toegankelijk gemaakt voor wie op een rolstoel is aangewezen en wie hulp nodig heeft kan gratis een begeleider meebrengen. Mensen die moeilijk te been zijn, of gewoon even willen uitblazen, kunnen gebruik maken van een van de talrijke stoeltjes op het terrein.