Wat te verwachten op de eerste dag?

Wat te verwachten op de eerste dag?
03 August

STRAF, STRAFFER, STRAFST!

We starten de eerste festivaldag met een jazztalk geleid door geprezen muziekkenner Ashley Kahn. Charles Lloyd licht 5 prominente pianisten (Geri Allen, Keith Jarrett, Jason Moran, Gerald Clayton, Bobo Stenson) uit die elk de revue gepasseerd zijn in zijn band en bespreekt zo de evolutie van zijn muziek. 

Het is een kwaal tegenwoordig: bands die een goede doorstart maken maar het niet verder schoppen dan dat ene geweldige debuutalbum of die ene topcharting single die de wereld met verstomming slaat. Wel, vandaag zetten we voor jullie een aantal artiesten op een rijtje die hun carrière wel doordrukten. Een perfect voorbeeld daarvan is de 25-jarige Antoine Pierre. Als drummer van het trio van Philip Catherine en de band TaxiWars timmert hij in het muzieklandschap aan een robuuste weg naar de hogere regionen van het muzikantendom en werd daarnaast ook nog eens overladen met prijzen. Met Urbex komt hij zijn eigen groep en eerste eigen album voorstellen. Het Mark Guiliana Jazz Quartet komt laten horen waarom hun drummer, Guiliana zelf, onlangs aan het lijstje van beste drummers van zijn generatie werd toegevoegd. Wij zijn zo’n grote fans dat we hem prompt artist in residence van Jazz Middelheim 2017 maakten! Dat Joshua Redman ook aan dit lijstje wordt toegevoegd mag niet verbazen. De man ontketende een succesverhaal van wereldformaat toen hij in de jaren negentig een kwartet begon met Brad Mehldau, Christian McBride en Brian Blade. Met zijn hedendaags Still Dreaming kwartet brengt hij op ons festival een hulde aan Old and New Dreams, de wereldbefaamde groep waar zijn vader Dewey Redman in de jaren 70 geschiedenis mee schreef. Eindigen doen we in stijl, met Charles Lloyd & The Marvels. Lloyd verzilverde in 1967 de prijs van Jazz Artist of the Year en het duwtje in de rug dat hij daardoor kreeg is sindsdien niet meer gestopt. Ondanks dat hij af en toe voor een paar jaar van het toneel verdween, bleek hij bij elke verschijning zichzelf opnieuw vernieuwd te hebben. Wij zijn meer dan gelukkig dat hij die nieuwe inzichten met ons komt delen. 

De Club Stage wordt vandaag onder handen genomen door Jozef Dumoulin en daar zijn wij ongelooflijk trots op! Niet alleen treed hij aan met zijn bands The Red Hill Orchestra, Plug and Pray en Trojan Panda, maar hij geeft ons ook een exclusieve eerste inkijk in zijn True Company concerten, waar hij steeds met een of meerdere westerse improvisatie muzikanten met een verschillende traditie of achtergrond samenspeelt.