Jazztalks met Ashley Kahn

Jazztalks met Ashley Kahn
26 July

Ashley Kahn, een muziekkenner met naam en de winnaar van een Grammy award door zijn teksten over o.a. John Coltrane en Miles Davis, zal gedurende Jazz Middelheim met een aantal artiesten een gesprek voeren op de Club Stage. Dit conversatie uurtje zal dagelijks doorgaan bij de start van de namiddag op Jazz Middelheim. Wees welkom!

03/08 - 14u30: CHARLES LLOYD: EEN CARRIERE IN MUZIEK EN LEVEN

De muziek van saxofonist Charles Lloyd zit vol spiritualiteit en is universeel geliefd, maar is ook een van de meest standvastige werken uit de jaren ’60. Met zijn eeuwigdurende zoektocht naar nieuwe geluiden en zijn drang om eigen muziek te combineren met anderen, heeft hij een erfenis gecreëerd die zowel de jazz- als niet-jazz-luisteraars aanspreekt. Met muziek en woorden bespreekt Lloyd zijn opkomst in de bluesscene van Memphis, het muzikaal opgroeien in Los Angeles en een carrière die expansief, onvoorspelbaar en altijd met inspiratie was gevuld. Charles Lloyd is slechts op zeldzame momenten een publieke gastspreker, daarom mag je deze maestro zeker niet missen!

04/08 - 14u30: KNOB-TWISTERS EN DIAL-TWIRLERS: KEYBOARDS EN ANDERE DIGITALE TECHNOLOGIE BIJ LIVE OPTREDENS

Vandaag de dag gebruiken jazz- en jazz-geïnspireerde improvisatoren digitale instrumenten (keyboards, synthesizers, drummachines) tijdens hun live optreden. We spreken en kijken naar demonstraties met een aantal keyboardspelers, die ons een inkijk geven in wat nieuwe –en ook wat oudere- technologie kan doen. Deze jazztalk is met keyboardspelers Fabian Almazan, Jason Lindner en Jozef Dumoulin.


05/08 - 14u30:
WE VIEREN MONKS 100STE VERJAARDAG

Componist en pianist Thelonious Monk werpt, 100 jaar na zijn geboorte, nog steeds een enorme schaduw over de creatieve muziekscène van vandaag. Zijn albums zijn als een Bijbel voor elke improviserende muzikant en al zijn opnames behoren tot de belangrijkste en beklijvendste werken in de geschiedenis van de jazz. We onderzoeken zijn muziek en historische impact samen met twee muzikanten die zelf een grote geschiedenis met zich meedragen: pianist Randy Weston (die zijn 90ste jaar viert!) en gitarist Bill Frisell.

06/08 - 12u45: VOOR & NA MET MARK GUILIANA

Mark Guiliana is, door zijn eigen opnames als bandleader en door samenwerkingen met diverse muzikanten als David Bowie, Donny McCaslin, Dave Douglas en Avishai Cohen, vandaag een van de meest innovatieve en invloedrijkste drummers in de jazzscene. Met zijn beats haalt hij veel inspiratie uit de wereld van de jazz, maar even goed uit die van elektronica, hiphop en zelfs uit de wereldmuziek. Maar naar wie luistert hij zelf? En hoe goed kent hij de huidige scene eigenlijk? Het Amerikaanse tijdschrift JazzTimes waagt zich regelmatig aan een blinde luistertest genaamd ‘Before & After’. Wij zullen deze test - niet écht een test, maar meer een observatie van hoe een muzikant naar muziek luistert - aan de hand van twaalf nummers aan Guiliana voorleggen en kijken van welke commentaar hij ze voorziet.