Jazz Middelheim vond plaats van 12 tot 15 augustus in Park Den Brandt, Antwerpen. Op het jaarlijkse jazzfestival kwamen 15.000 bezoekers langs, wat met een maximumcapaciteit van 16.000 een nagenoeg uitverkochte editie was. Dankzij de programmatie die uit veel invalshoeken bestond, vond een divers publiek hun gading in de muziek. Met veel thuismatchen van lokale artiesten en een onvergetelijk eerbetoon aan festivalpeter Toots Thielemans en zoveel meer.

Bertrand Flamang (woordvoerder Jazz Middelheim): “Een leuke vaststelling is dat er voor de zoveelste editie op rij veel commotie en discussie was ontstaan over het programma. Uiteindelijk bleek tijdens het festival dat iedereen blij met wie er op ons podium stond. De diversiteit van het publiek en het programma bleek hand in hand te gaan, mede gezien er een recordaantaal meerdagenpassen werd verkocht.”

Gedurfde lineup werd gesmaakt

Een verrassend concert voor Jazz Middelheim was dat van Coely, maar het bleek een absoluut hoogtepunt en een thuismatch die gesmaakt werd door het huidige én toekomstige publiek van Jazz Middelheim. Tijdens de energieke en feestelijke improvisatieset van Lander & Adriaan ging het publiek helemaal los.

Thurston Moore – een grote inspiratiebron voor veel jazz,- rock- en avantgardemuzikanten – trakteerde het publiek op een weergaloos concert. Velen stelden zich de vraag wat Iggy Pop op Jazz Middelheim kwam doen, terwijl Thurston’s set eigenlijk het verst verwijderd was van een klassiek jazzoptreden. Flamang: “Hij gaf wel een fenomenaal concert met heel wat uitdagingen en bovendien volledig geïmproviseerd. Iggy Pop zijn doortocht was dan weer onvergetelijk door de heel dynamische set.

Hommage aan Toots

Brussels Jazz Orchestra en Metropole Orkest brachten een tweeledige hommage aan Toots Thielemans, die dit jaar 100 zou zijn geworden. “De set van Brussels Jazz Orchestra was het beste concert dat ik in lange tijd van hen zag. Ze gaven de muziek een andere dimensie met een tikkeltje avontuur, zonder dat het geheel te gepolijst klonk”, aldus Flamang.

Roots van de Belgische jazzscene

Grand Picture Palace, het mini-orkest dat ontstond op Jazz Middelheim in 2019, bewees nog maar eens dat het is uitgegroeid tot een van dé prestigeprojecten in de Belgische jazzscene. Trompettist Bert Joris – die mee het DNA van Jazz Middelheim bepaalde door er tientallen keren te spelen in de voorbije decennia – vierde zijn 65ste verjaardag samen met het octet van zijn zoon, en dat bulkt van het jong talent. Hét bewijs dat er een nieuwe generatie klaarstaat die fantastische dingen doet met de roots van jazz.

Ook nieuwe geluiden vonden hun weg naar Jazz Middelheim, met onder meer het Belgische Aka Moon dat een ongelooflijk sterke set speelde. Artiesten zoals Philip Catherine en Jef Neve traden tijdens de covid-edities op voor een kleiner publiek op Jazz Middelheim, maar stonden nu weer te schitteren voor een grotere en enthousiaste mensenzee.

Marc Weyts (producer Klara): “Een zinderende editie, deze Jazz Middelheim. En heel divers. Er was de straffe rap van Yong Yello en een ontketende Iggy Pop. Hij pakte oud én jong mee in een powerset. En verder was ik erg onder de indruk van de wondere wereld/genereuze gekte van Alabaster dePlume met een glansrol voor Karen Willems op drums. En van Mysterium van Jef Neve. Toots was er toch ook nog bij, met dat heerlijke Toots 100 project. En heel bijzonder was de combinatie Fred Hersch Trio en Desguin String Quartet. Geraffineerde muziek van een groot pianist.

Herbeleef Jazz Middelheim op Klara

Klara zond zowat alle concerten live uit. Op klara.be/jazzmiddelheim kan je terecht voor video’s, interviews en sneak peeks van de backstage. Dit najaar kan je op Klara nagenieten van Jazz Middelheim. Deze zomer beluister je nog de meest legendarische jazzartiesten in het dagelijkse programma All That Jazz. En verder zijn er de podcasts All That Jazz en Toots op VRT NU.”

 

+++

De data voor Jazz Middelheim 2023 zijn inmiddels ook bekend: het festival vindt plaats van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 augustus 2023.

+++