Van avant-garde en jazz tot rock en clubsounds

Musiceren in de breedte; dat is wat er op Jazz Middelheim deze zomer zal gebeuren. Het oudste jazzfestival van het land pakt van 12 tot 15 augustus uit met internationale klasbakken als Iggy Pop, Thurston Moore Group, Fred Hersch Trio & Desguin String Quartet, Alabaster dePlume en Kurt Rosenwinkel Trio, maar ook Belgische jazzgrootheden als Jef Neve, Aka Moon en Bert Joris. Ook Karen Willems, TaxiWars, Coely, blackwave., Lander & Adriaan tekenen eveneens op het appel. Het al aangekondigde verjaardagsconcert ter ere van de 100ste verjaardag van Toots Thielemans wordt begeleid door het Metropole Orchestra en Brussels Jazz Orchestra, versterkt met sterartiesten als Kenny Werner, Philip Catherine, Tutu Poane, Pedro Moraes en Grégoire Maret.

TICKETS

Vrijdag 12 augustus wordt de perfecte openingsdag, gewijd aan de muziek van de toekomst. Nabou Claerhout – vorig jaar één van de beloftevolle Twintigers van Klara – kon als winnaar van Jong Jazztalent haar Trombone Ensemble realiseren, een band met maar liefst zes trombonisten. Ze wordt gevolgd door de Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste Esinam die muziekstijlen uit verschillende culturen en fascinerende ritmes verweeft tot een uniek en eigentijds geluid. Blackwave. schotelt dan weer een flinke scheut nineties, vermengd met smeuïge grooves voor, terwijl met de beklijvende urban queen Coely Belgische wereldklasse naar het festival wordt gehaald. Afsluiten zal alvast in stijl gebeuren, want Middelheimhabitués Lander Gyselinck en Adriaan ‘Pomrad’ Van de Velde brengen als Lander & Adriaan hun ‘360° Ground Floor Aftershow’ vol zomerse clubvibes.

Daags nadien, op 13 augustus, ligt de focus op avant garde en rockmuziek met Iggy Pop, Thurston Moore Group, TaxiWars, Alabaster dePlume en Karen Willems die met veel goesting en een open geest de muzikale bruggen tussen jazz, punk-rock en noise verkennen.

Maar wacht eens, Iggy Pop op een jazzfestival?!
‘Toch wel’, klinkt het bij de organisatie. ‘Toen we hem twee jaar geleden aankondigden, gonsde het al van ongeloof en onbegrip, maar de legendarische rocker hoort hier wel degelijk thuis.’ Dat zit zo: toen men Iggy Pop ooit vroeg wie hij graag in het voorprogramma van The Stooges wilde, klonk het vastberaden: ‘Sun Ra’. En dat gebeurde ook. Twee jaar geleden verzorgde de zanger bovendien de vocals op het erg knappe jazzalbum ‘Loneliness Road’ van pianist Jamie Saft, bassist Steve Swallow en drummer Bobby Previte. Ook op zijn eigen album ‘Free’ uit 2019 zette hij al een forse stap richting jazz. Deze artiest past helemaal in een dag vol nostalgie, avontuur en muzikaal spelplezier. Een dag met Sonic Youthgitarist Thurston Moore die met zijn Thurston Moore Group de brug legt tussen experimentele muziek, noise en jazz. Het TaxiWars van Tom Barman en Robin Verheyen zorgt voor gierende tripjes tussen jazz en rock, terwijl Alabaster dePlume en Karen Willems Terre Sol Four vakkundig balanceren op de lijn tussen sfeervolle jazz en experimentele muziek.

Zondag jazzdag, want op 14 augustus eert Jazz Middelheim de grootste jazzmuzikant uit de Belgische geschiedenis met het Toots Thielemans 100th Anniversary Official Concert. De peter van het festival zou dit jaar honderd jaar geworden zijn, reden genoeg voor een eerbetoon met een set waarin zowel zijn filmmuziek als zijn jazzrepertoire aan bod komt. Als opwarming brengt die dag enkele van de beste muzikanten uit de Belgische jazzscene: publiekslieveling Jef Neve komt er zijn ‘Mysterium’-project voorstellen, trompettist Bert Joris bundelt voor zijn 65ste verjaardag de krachten met zoon Sam, en Anneleen Boehme en haar Grand Picture Palace gaan de concurrentie aan met de grandeur van kasteel den Brandt.
Op de slotdag, maandag 15 augustus, staat een bijzonder project van Aka Moon op de affiche om het dertigjarig bestaan van de band in de verf te zetten. Met concerten van het Fred Hersch Trio & Desguin String Quartet en het Trio Kurt Rosenwinkel blijft ook de meer traditionele jazzliefhebber die dag niet op zijn honger zitten. En omdat Jazz Middelheim ook een kweekvijver wil zijn voor muzikanten en daarvoor samenwerkt met de jazzafdeling van het Antwerps Conservatorium, vroeg het de Deense artiest Jakob Bro om een groep studenten te coachen. Dit project opent de laatste festivaldag onder de naam Flight of the Black Zebra ft. Jakob Bro.

Praktisch
Jazz Middelheim vindt plaats van 12 tot en met 15 augustus 2022 in Park Den Brandt, Antwerpen. Tickets zijn exclusief verkrijgbaar via jazzmiddelheim.be. Kindertickets (3 tot 12 jaar) kosten 8 euro en zijn inclusief toegang tot de kinderanimatie op het festival.

Wie tickets had voor Iggy Pop in 2020, kreeg per mail vouchers ter vervanging. Die zijn vanaf nu inwisselbaar.

***
Verjaardagsconcert Toots 100, Bozar
Radio 1 en Klara maken een gezamenlijke uitzending van het verjaardagsconcert op 29 april in Bozar. Het Metropole Orkest, Brussels Jazz Orchestra, Philip Catherine en Kenny Werner brengen er hulde aan Toots Thielemans. Uitzending van 18-22.30u. Vanaf 18 uur, met Lies Steppe en Annelies Moons, Bent Van Looy.
***
Klara op Jazz Middelheim
Maak ook thuis en onderweg Jazz Middelheim mee vanop de eerste rij. Beleef live op Klara en via de Klara-app zowat alle concerten. Op klara.be/jazzmiddelheim en de Facebookpagina van Klara kun je als jazzliefhebber ook terecht voor video’s en interviews.

 

PROGRAMMA

Vrijdag 12 augustus 2022
360° ground floor aftershow: Lander & Adriaan
Coely
Blackwave.
Esinam
Trombone Ensemble Nabou Claerhout

Zaterdag 13 augustus 2022
Iggy Pop
Thurston Moore Group
TaxiWars
Alabaster dePlume
Karen Willems Terre Sol Four

Zondag 14 augustus 2022
Toots Thielemans 100th Closing Anniversary Concert
Jef Neve ‘Mysterium’
Bert Joris 65
Grand Picture Palace

Maandag 15 augustus 2022
Fred Hersch Trio & Desguin String Quartet
Kurt Rosenwinkel Trio
Aka moon 30Y
Flight of the Black Zebra ft. Jakob Bro