Jazz Middelheim viert jazzicoon met twee hommageconcerten

Toots Thielemans, één van dé iconen van de Belgische muziek, zou 100 jaar geworden zijn op 29 april 2022 en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. The Legacy of Toots Thielemans wil tijdens dit feestjaar zijn muzikale nalatenschap en ontwapenende persoonlijkheid terug tot leven brengen.

We kennen allemaal zijn naam en zijn muziek. Verschillende generaties groeiden op met de muziek van Toots Thielemans, al beseffen we dat laatste vaak niet. Zijn succesvolste compositie is Bluesette uit 1962, maar misschien nog bekender in de oren klinken de begintunes van tv-series Witse en Baantjer. Internationaal herkennen we zijn “sound” in films als Midnight Cowboy, The Gateway, Jean de Florette, Turks Fruit of de begintune van Sesamstraat.

Veelzijdig muzikant
De meeste mensen kennen vooral het beeld van Toots Thielemans met de mondharmonica. Nochtans was Toots veel meer dan dat. Vanaf de jaren 50 en eerst als gitarist, werkte hij samen met bekende en uitzonderlijke talenten in de jazz- en popwereld: Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Billy Joel, Paul Simon, e.a.. Hij was ook een begenadigd fluiter met een uniek en eigen geluid. Als simpele jongen afkomstig uit de Brusselse Marollen, inspireerde hij zo verschillende generaties binnen- én buitenlandse muzikanten.

Toots zal natuurlijk altijd vereenzelvigd blijven met zijn geboortestad Brussel, maar door zijn Amerikaans staatsburgerschap en door zijn rijkgevulde carrière reisde hij de hele wereld rond, overal op zoek naar muzikale samenwerkingen, naar interactie, naar de blue note. Maar ook op Antwerpen heeft hij zijn stempel gedrukt. Zo heeft het jazzicoon van 1981 tot aan zijn dood in 2016 geen enkele editie van Jazz Middelheim gemist en gold lange tijd als een topambassadeur van het oudste jazzfestival van België.

Viering Toots 100
In Brussel zal hulde gebracht worden aan deze grote muzikant. Net voor zijn verjaardag opent er een tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek van Belgie (KBR), in samenwerking met het Muziek Instrumenten Museum (MIM) met de titel: “the Sound of a Belgian Legend”. Er is in BOZAR een speciaal verjaardagconcert gepland op 29 april, met nationale en internationale gasten. Deze volwaardige hommage kan je bovendien herbeleven op Jazz Middelheim in een onvervalste festivalsfeer op 14 augustus. Het programma geeft het publiek een compleet overzicht van Toots’ carrière als gitarist maar ook als harmonicaspeler. Die dag staat overigens volledig in het teken van Belgische jazz, met een line-up van straffe topartiesten die vandaag een grote invloed hebben op de jazzscène.

Daarnaast zullen in Brussel en ook elders in België concerten, festivals en activiteiten verschillende aspecten van de persoon en de muzikant Toots Thielemans weer onder de aandacht brengen. Door jonge opkomende muzikanten, maar ook door muzikanten die nog met Toots Thielemans samen gespeeld hebben. Allemaal op hun manier, geïnspireerd door Toots.


Programma 14 augustus 2022
20u00 – 21u30 Toots Thielemans LEGACY – Metropole Orchestra
18u00 – 19u15 Toots Thielemans LEGACY – Brussels Jazz Orchestra


Voor beide concerten werd gekozen voor een selectie van Toots’ vele medewerkers uit het verleden, die hij bewonderde en met wie hij graag samenwerkte, speciaal voor dit project. Brussels Jazz Orchestra (olv Frank Vaganée) speelt nummers uit Toots’ vroege carrière op de muziek van de jaren 80. Metropole Orkest (ovl Vince Mendoza) geeft een overzicht van Toots’ rijke carrière met hoogtepunten uit zijn jazzrepertoire, zijn film- en Braziliaanse muziek en ontroerende ballades.

 

+++

Jazz Middelheim vindt in 2022 plaats van donderdag 12 tot zondag 15 augustus in Park Den Brandt, Antwerpen. De ticketverkoop start vandaag op jazzmiddelheim.be.
Tickets voor zaterdag 14 augustus kosten €46 en zijn uitsluitend te koop via www.jazzmiddelheim.be. Meerdagenpassen kosten 150€ en Happy VIP tickets 129€ (+festivalticket). Jongeren (-26) betalen 36€ en kinderen tussen 3-12 jaar 8€. Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.

+++

Verjaardagsconcert Bozar
Radio 1 en Klara maken een gezamenlijke uitzending van het verjaardagsconcert op 29 april in Bozar. Uitzending van 18-22.30u, met Lies Steppe en Annelies Moons.