Jazz Middelheim (13 – 16 augustus, Antwerpen) vult vandaag de laatste twee open plekjes op het hoofdpodium: Kris Defoort invites en het Conservatoriumproject feat. Joe Lovano maken de affiche volledig. Eerder werden onder meer Stuff., John Zorn/Laurie Anderson/Bill Laswell, Anouar Brahem, Avishai Cohen, Portico Quartet, MIXMONK, Stefano di Battista en Joe Lovano trio aangekondigd. Daarmee is dit het eerste grote zomerfestival dat een volwaardig programma met internationale headliners presenteert zonder toegevingen omwille van de pandemie.

Het festival laat ook weten dat er dit jaar geen tweede podium zal zijn. “Er zijn praktische problemen waarvoor we, ondanks de medewerking van de Antwerpse stadsdiensten, geen realistische oplossing vonden.” Aldus Bertrand Flamang, festivaldirecteur. “Het gevolg is dat we het aantal bezoekers per dag moeten beperken en moeten snijden in de kosten waardoor het tweede podium helaas niet meer haalbaar is. Een deel van de projecten die waren aangekondigd voor de Club Stage krijgt wel een plaatsje op het hoofdpodium, we laten ook de andere muzikanten zeker niet in de kou staan.”  

De organisatie van Jazz Middelheim roept alle cultuurfans – individuen en bedrijven – op om hun liefde voor cultuur deze zomer en dit najaar te tonen en massaal naar concerten, theater, film… te gaan. Bertrand Flamang: “Door tickets te kopen en deel te nemen, door massaal aanwezig te zijn, steun je onze sector op de beste manier. Actie zorgt voor leven! En je gunt jezelf er ook een heerlijk moment van ontspanning, ontroering en plezier mee.”

Het festival bevestigt dat deze bijsturingen ervoor zorgen dat Jazz Middelheim zeker zal kunnen plaatsvinden op een veilige en comfortabele manier voor alle aanwezigen. De organisatie kijkt uit naar een vintage editie met één podium en een ongemeen interessant programma met nieuwe geluiden, avontuur, een venster op de wereld en een klassieke jazz-dag als slot.

Conservatoriumproject Pete Agora’s trio feat. Joe Lovano

Het concert van Pete Agora’s trio feat. Joe Lovano kadert in de samenwerking tussen Jazz Middelheim en de AP Hogeschool Antwerpen/Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Een aantal studenten krijgt elk jaar de kans om een concert voor te bereiden onder begeleiding van een internationaal toonaangevende muzikant, in dit geval Joe Lovano. Op die manier worden de studenten geprikkeld en krijgen ze de kans om in een soort praktische masterclass in kleine groep te leren van een jazzgrootmeester en ermee in dialoog te gaan, zowel in de klas als op het podium.

Drie studenten van het conservatorium Lars van de Voorde (piano), Jef Manderveld (bas) en Jesse Dockx (drums) vormen een vast trio waarin improvisatie en interactie centraal staan. Voor dit project worden ze enkele dagen intens begeleid en uitgedaagd door Joe Lovano. Het resultaat van deze samenwerking brengen ze in de vorm van een uniek concert op Jazz Middelheim.

Kris Defoort invites

Vorig jaar maakte pianist Kris Defoort met zijn vaste trio op Jazz Middelheim veel indruk. Dit jaar kreeg hij van de programmatoren carte blanche om – een maand voor zijn opus magnus ‘The Time of Our Singing’ in de Munt in première gaat – op Jazz Middelheim helemaal zijn eigen ding te doen. Omdat improvisatie de essentie is van zijn werk, nodigde hij onder de noemer ‘Kris Defoort invites’ twee andere improvisatiegrootmeesters uit: Han Benninck (drums) en Wolter Wierbos (trombone). Deze drie muzikanten hebben in het verleden sporadisch al een ‘pas de deux’ gepleegd maar treden nu voor het eerst aan als trio.

 

Tickets kosten €39 (13, 15 augustus) en €44 (14, 16 augustus), en zijn uitsluitend te koop via www.jazzmiddelheim.be. Op 13 augustus zijn er enkel staanplaatsen in de tent. Op 14, 15 en 16 augustus zijn er ongenummerde zitplaatsen voorzien in de tent.

Let op: alle ticketkopers zullen een coronapas (Corona Safe Ticket) moeten voorleggen om het festivalterrein te betreden! Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat alle bezoekers op een veilige manier van Jazz Middelheim kunnen genieten. Meer informatie over de coronarichtlijnen: www.jazzmiddelheim.be/faq

Jazz Middelheim ‘Back to Live’ wordt mogelijk gemaakt met de steun van Flanders State of the Arts.